Triggerpont terápia

triggerpont terápia

Mi is az a triggerpont?

Triggerpontnak azokat a vázizmokon kialakuló rendkívül érzékeny csomócskákat nevezzük, amelyekben összegyűlik az adott izom feszültsége.
Ha triggerpont alakul ki az izomban, nem képes ellátni funkcióját, sérülékennyé és fájdalmassá válik. Mindez kihat az egész szervezet működésére, hisz a sérült izom miatt megbomlik az izomegyensúly, azaz a teljes rendszer statikája. A tartósan feszes izmok akadályozzák a vér- és nyirokkeringést, csökken az adott szövetek oxigéntartalma és káros anyagcsere termékek halmozódnak fel, amelyek irritálják a fájdalomérző receptorokat. Megnő az érfal áteresztőképessége, ödéma, majd pangás alakul ki a szövetközi térben. Ízületi blokkokat hozhat létre, sőt akár a csontokat is képest mintegy “elhúzni”, ezáltal idézve elő testi aszimmetria kialakulását. A triggerpontok rendkívül érzékenyek, a helyi panaszok mellett általában kisugárzó fájdalmat is okoznak.

Mitől alakul ki?

Kialakulásukban semmi különleges nincsen. Ismétlődő gyakori mozdulatok, házimunka vagy akár irodai munka esetén, mind vezethetnek a görcsös feszültségcsomók megjelenéséhez. Tartós túlterhelés, nehezebb tárgy emelgetése, stresszes életmód, helytelen testtartás vagy éppen pont a mozgás hiánya egyaránt okozhatja a trigger pont kialakulását.

Kezelése

Ha megfelelő technikával nyomást gyakorlunk a triggerpontokra, az idegrendszer az izom reflexes ellazulásával válaszol, és a csomóval együtt az izom feszülése is azonnal oldódik. A lazulás hatására javul az adott terület vérellátása, távoznak a felhalmozódott salakanyagok, az izom pedig visszanyerheti eredeti hosszát.