Köpölyözés

Gyógyító köpölyözés

Fire Cupping

A köpölyözés során vákuum keletkezik, melynek hatására a kezelt területen a kapilláris erek kitágulnak, fokozott vérbőség alakul ki az adott területen; javul a vér- és a nyirokkeringés, s ezek hatására javul a bőr, az izom, és a kezelt területhez tartozó belső szervek vérellátása, keringése, a kötőszöveti sejtek oxigénellátása és anyagcseréje.
Ez úgy történik, hogy a test távolabbi pontjairól a köpölyözés területére áramlik a vér. Ilyenkor tehát a távoli területeken vérhiány alakul ki, a helyi vérbőségre a szervezet úgy reagál, mintha valahol vérveszteség lenne, így tehát új vért kezd termelni, s ezzel helyreállítja a vér PH-egyensúlyát.  Az erekre ható külső nyomás növekedése a sejtekben pozitív reakciót vált ki. A helyileg fellépő vérbőség aktivizálja a szervezet egy vagy több meridiánját, ezzel is fokozva a bioenergia áramlását.

 A terapeuták a köpölyözést az ún. kivezető eljárások között tartják számon, mivel a kezelés a szövetekből eltávolítja a méreganyagokat. Ehhez azonban sok folyadék szükséges, ami kimossa, kiöblíti a salakanyagokat a kötőszövetből. Ajánlatos tehát minden köpölyözés után fokozni a folyadékbevitelt!

A vákuumkezelés alkalmazható kúraszerűen, és fenntartó, kiegészítő módszerként is.

A köpölyözést többnyire a háton szokták végezni. Itt nem csak a vérkeringés javítása a cél, a háton az ún. Head-féle zónákat is aktiválják a vákuumkezeléssel. Ezek – a hivatalos orvoslás által is elismert reflexzónák – kapcsolatban állnak a belső szervekkel, így rajtuk keresztül hatni lehet rájuk: például a májra, a szívre, az epehólyagra vagy a tüdőre.

A vákuum tehát nem csak a felhelyezett üveg szűkebb helyén fejti ki hatását, ezért köpölyözéssel sikeresen lehet kezelni fáradtságot, migrént, magas vérnyomást, de az asztma és a reuma is jól reagál erre a gyógymódra.

A hagyományos kínai orvoslásban igen elterjedt és kedvelt módszer a köpölyözés, és itt is az egész testre hatnak vele. A köpölymasszázzsal az akupunktúrás meridiánokat kezelik, hogy feloldódjanak a blokádok, és az energia ismét akadálytalanul áramolhasson bennük.

Napjainkban a köpölyözést harang alakú üvegekkel végezzük. Az üveg belsejében vákuumot hozunk, melynek hatására a köpöly erőteljesen a bőrfelületre tapad, és enyhén megemeli a szövetrétegeket is. Legtöbbször a háton alkalmazzuk, amikor a hólyag-meridiánon található akupunktúrás pontokra helyezzük a köpölyt, mintegy 10-15 percre. Ezen a 12 háti ún. Shu-ponton keresztül az összes belső szervre gyógyító hatást tudunk kifejteni.

Köpölyöző masszázs

A masszázsnál a felhelyezett köpölyöző poharakat nagyobb beolajozott testfelületeken, mint például a háton, folyamatosan mozgatják. Ezáltal serkentik a nyirokkeringést, erős masszázshatás jön létre, és végül jóleső ellazulás lép fel. Itt is az a cél, hogy az öngyógyító erők aktiválódjanak. A köpölyöző masszázst elsősorban a stressz különböző tüneteinél és alvászavaroknál alkalmazzák.

A poharak levétele után a bőrön véraláfutások maradhatnak vissza. Ezek a helyek egy ideig kissé érzékenyek lehetnek, amely teljesen normális.

A gyógyító köpölykezelés az alábbi problémáknál javasolt:

– Nyakfájás, fejfájás, migrén, neuralgiák
– Hátfájás, köteges, csomós hátizmok
– Váll, csípő, és derékfájás esetén,
– Gerincsérv
– Magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, szédülés, fülzúgás/csengés
– Krónikus felső légúti fertőzések
– Asztma, makacs köhögés, légzésproblémák
– Emésztési- és gyomorpanaszok (székrekedés, puffadás)
– Hasi görcsök, menstruációs zavarok
– Szívpanaszok
– Húgy-, ivari szervek panaszai: vesekövek, krónikus húgyúti fertőzések
– Cellulit terápia, fogyókúra esetén

A köpölyözés nem alkalmazható lázas állapotban, görcsök esetén, epilepszia esetén, ha szívelégtelenség, vérzékenység áll fenn, trombózis esetén, ha a bőrön valamilyen gyulladás, nehezen gyógyuló seb, fekély, heveny visszérgyulladás, allergiás vagy ödémás elváltozás van, esetleg egy korábbi köpölyözés nyomai nem tűntek még el róla. Nem ajánlott  alkalmazni a köpölyözést terhesség idején, hat évesnél fiatalabb gyerekeken és hetven évesnél idősebbeken sem.