Illóolajokról

 

Az illóolajok az alábbi módokon juthatnak a szervezetünkbe:

  • a szaglószerven keresztül, a légtérből belélegezve vagy inhalálással,
  • bőrön keresztül felszívódva,
  • szájon át az emésztőtraktusba juttatva.

Alkalmazásuk, illetve kiválasztódásuk helyétől függően az alábbi főbb hatásokkal rendelkeznek:

  • antimikrobiális hatás (baktériumok, gombák szaporodását, fejlődését gátló hatás) – valamennyi szervrendszernél számolhatunk e hatás érvényesülésével (néhány ismertebb antimikrobiális hatású illóolaj: cickafark, citronella, eukaliptusz, fahéj, kakukkfű, kamilla, levendula, szegfűszeg, teafa),
  • légutakra gyakorolt hatások: számos illóolaj a tüdőn keresztül választódik ki, elősegíti a légutakban letapadt kórós váladék elfolyósítását és kiürülését, melynek köszönhetően javul a légutak átjárhatósága (ilyen hatásokkal bíró olajok: ánizs, édeskömény, erdeifenyő, eukaliptusz, niaouli, törpefenyő); emellett egyes illóolajoknak (pl. kakukkfű) a hörgők görcsét oldó hatásával is számolni lehet,
  • bőrvörösítő hatás: az illóolajok külsőleg alkalmazva fokozzák a bőr és az izomszövetek vérellátását, és a mélyebb szöveti rétegekbe jutva fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatást is kifejtenek (ilyen hatású olajok: boróka, borsosmenta, erdeifenyő, eukaliptusz, kámfor, rozmaring),
  • emésztőrendszerre gyakorolt hatások: belsőleges alkalmazásnál leginkább az étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó és az epehajtó hatások érvényesülnek (ilyen hatású olajok: ánizs, borsosmenta, édeskömény); külsőleges alkalmazásnál, például a kisgyermekek bélgörcsének kezelésére szánt, ánizs vagy édeskömény illóolajat tartalmazó masszázsolajnál, csak az enyhe görcsoldó hatással számolhatunk,
  • vizeletkiválasztó-rendszerre kifejtett hatások (fertőtlenítő, vizelethajtó és görcsoldó): ilyenre példa a borókaolaj,
  • nyugtató hatás: ilyen hatású például a citromfű és a levendula olaja.

 

Itt az ősi keleti kultúra technikái találkoznak a nyugati technikával. Ez az egyetlen olyan illatterápia amely a természetes gyógymódok közé tartozik, és magában foglalja a gyógynövények és a hagyományos kezelés előnyeit. Az illóolajokat  több módon is alkalmazhatjuk: -párologtatásnál,-fürdésnél,-közvetlenül,-illetve masszázsolajként.

Masszázs során felszívódik a bőrön keresztül, átjutva a bőr fel hámján és bekerül a vérkeringésbe, ami által kapcsolatba kerül a szervezettel. Majd az egész szervezetre serkentőleg, vizelethajtó, gombaölő, baktériumölő, gyulladás csökkentő hatással is. Ez a fajta masszázs javítja testi, lelki  állapotunkat, valamint szervezetünk állóképességét.

Masszázs után ne zuhanyozzunk 4-5 órán keresztül, mert az olaj kb. 45-60 %-a szívódik fel a masszázs alatt,  a többi csak utána. Egy kúra négy hétig tart, utána két hét szünet ajánlott, hogy a szervezet kitisztulhasson. A kezelés időtartama 60, illetve 90 perc lehet.

Nélkülözhetetlen aromák masszázshoz

Citrom (citrus limon):
-feszültség, szellemi fáradtság,fejfájás
-párologtatás, fürdő, masszázs
-keverhető narancsvirággal, eukaliptusszal,levendulával
Nem alkalmazható érzékeny bőrre.

Levendula (Lavandula officinalis):
-álmatlanság,nyugtalanság,magas vérnyomás
-masszázs,fürdő,illatszer
-keverhető citrommal,erdei fenyővel,lucfenyővel,rozmaringgal

Narancs (Citrus aurantium):
-stressz,megfázás,szagtalanítás,bőrápolás
-masszázs,fürdő,szájöblítés,párologtatás
-keverhető citromfűvel,bergamottal,rózsafával

Eukaliptusz (Eucalyptus globulus):
-köhögés,megfázás,depresszió,rovarriasztás
-masszázs,borogatás,inhalálás,fürdő
-keverhető erdei fenyő,levendula

Fahéj (Cinnamomum cassia):
-impotencia,menstruációs panaszok,feszültség
-masszázs,párologtatás,szájöblítés,fürdő
-keverhető mandarinnal
Nem alkalmazható érzékeny bőrre.

Rozmaring (Rosnarinus officinalis):
-emlékezőképesség gyengülése,korpásodás,emésztési zavarok,megfázás
-inhalálás,masszázs,borogatás,megfázás,fürdő
-keverhető bazsalikommal,cédrusfával,borsmentával,levendulával
Nem alkalmazható terhességnél,epilepsziánál

Ánizs

 Antimikrobiális, nyákoldó, köptető, szélhajtó, görcsoldó, fájdalomcsillapító hatású. Fontosabb alkalmazási területei: légzőszervi- és szájüregi megbetegedések, emésztőszervi panaszok, menstruációs zavarok, bőr- és körömfertőzések okozta bőrbántalmak kezelése. Fontosabb felhasználási formái: illóolajat tartalmazó kivonatok és cseppek, bőr- és szájápoló oldatok, krémek, összetett készítmények, inhalálószerek és aromalámpás párologtatás.

 Bergamott

Az illóolaj nyugtató hatásáért a linalil-acetát és a linalool, fertőtlenítő és antibakteriális hatásáért a limonén a felelős, míg a fototoxikus hatást elsősorban a bergaptén váltja ki. Emellett még a dezodoráló és görcsoldó hatásai is megemlíthetők.

Az illóolajat és az illóolajat tartalmazó készítményeket álmatlanság, szorongás, fokozott izgatottság megszüntetésére aromalámpás párologtatás, nyugtató hatású testápoló masszázsolajok, fürdő- és szaunakészítmények formájában alkalmazzák.

A bergamottolaj alkalmazásának másik fontos területe a bőrápolás, mely célra elsősorban kozmetikai termékek alkotórészeként kerül felhasználásra, például aknés bőr ápolására és rovarcsípések helyén kialakult gyulladás okozta feszülő érzés mérséklésére alkalmas készítmények egyik összetevőjeként.

Az illóolajat dezodoráló, fertőtlenítő és antimikrobiális tulajdonságai miatt a kellemetlen szájszag kezelésére ajánlott száj- és garatöblögető, illetve izzadás elleni készítmények összetevőjeként is felhasználják. Önmagában vagy más illóolajokkal társítva légtér fertőtlenítőként és légtérillatosítóként is alkalmazzák.

A hidegen préseléssel kinyert bergamott illóolaj nem mérgező, nagyon enyhén irritáló, nincs bőrérzékenyítő hatása, viszont számolni kell a préseléssel kinyert illóolajban jelenlévő furanokumarin vegyületeknek, elsősorban a bergapténnek fototoxikus és fotokarcinogén hatásával, amennyiben az alkalmazással egyidőben UV-fény (312-320 nm) éri a bőrünket. Ennek elkerülése érdekében szappanokban, fürdőkészítményekben nem lehet 0,4%-nál magasabb a hidegen préseléssel előállított bergamottolaj mennyisége, és a bergamottolaj vagy a bergamottolajat tartalmazó kozmetikumok használatát követő 12 órán belül kerülendő a napozás, a szoláriumozás és a napfényben történő síelés.

A bergamottolajat az élelmiszeriparban az Earl Grey tea ízesítésére is használják.

 Citrom

Az olaj legfontosabb tulajdonságaiként a fertőtlenítő antimikrobiális és antivirális hatások emelhetők ki, melyek mellett összehúzó, P-vitamin jellegű (mikrocirkulációt fokozó) és szélhajtó hatások is megemlíthetők.
A citromolaj szinte nélkülözhetetlen a különböző helyiségek légterének (kórházak stb.) fertőtlenítésében, amit főként járványos időszakokban érdemes használni (tehát nem csak légtérillatosítóként lehet alkalmazni). Fontos alkotórésze a különböző kozmetikai készítményeknek. A citrom illóolajat a fentiek mellett ízjavítóként (pl. csukamájolajat tartalmazó összetételekben), orrkenőcsök- és orrnyálkahártya-védő készítmények alkotórészeként, ill. emésztési zavarok megszüntetésére alkalmas összetételekben (cseppekben) alkalmazzák.
A hidegen préseléssel kinyert citromolaj nem toxikus, nagyon enyhén irritáló, nem érzékenyítő, de fototoxikus. Az esetleges fototoxikus hatás elkerülése érdekében a préseléssel nyert illóolaj esetében közvetlen napozás, szoláriumozás, vagy napon végzett sportolás előtt kb. 10-12 órával biztonságosabb kerülni a citromolajat tartalmazó kozmetikumok használatát, ha annak koncentrációja a készítményben citromolaj meghaladja a néhány %-ot.

Édesnarancs

A közérzetjavító és fertőtlenítő hatású olaj fő alkotórésze a legalább 80-90%-ban jelenlévő limonén. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos édesnarancs illóolajat aromafürdő; inhaláció; masszázs- és fürdőolajok, valamint aromalámpás párologtatás formájában légtér fertőtlenítésre és frissítésre; nyugtalanság és szorongás oldására, alvászavarok megszüntetésére, illetve kozmetikai jellegű bőrpanaszok kezelésére használják. Fontos illatösszetevője a különféle friss, citromos alapillatú illatszereknek és parfümöknek.
Az édesnarancs terméshéjából kinyert illóolaj nem mérgező, a bőrt nem irritálja, de fényérzékenyítő hatású lehet.

Eukaliptusz

Az Európában leggyakrabban használt E. globulus illóolajának gyógyhatásai – az azt tartalmazó készítmények formájától, a felhasználás módjától és az alkalmazott adagoktól függően – a következők: antimikrobális, antivirális (elsősorban a légzőszervi-, húgyúti- és bőrfertőzéseket okozó kórokozókkal szemben), nyákoldó, köptető, emésztést javító, bőrvörösítő és gyulladáscsökkentő.

Az eukaliptuszolaj aromaterápiás alkalmazásai közül első helyen a légzőszervi betegségek említhetők meg. Az eukaliptusz illóolajat cukorkában vagy rágógumiban fogyasztva, inhalálószerként, frissítő és légzéskönnyítő szaunaolajok alkotórészeként, orrcseppekben, orrkenőcsökben, köptető kúpokban, mellkasi légzéskönnyítő kenőcsökben és légtérfertőtlenítő szerekben alkalmazva enyhíthetők a különböző légúti panaszok. Az illóolajban lévő eukaliptol segíti a légutakban letapadt kóros váladék elfolyósítását és kiürülését, javítja a légutak átjárhatóságát.

Az eukaliptusz illóolaja (és annak fő alkotórésze, az eukaliptol) a bőrön keresztül is gyorsan felszívódik, ezért hatásos szer lehet önmagában vagy más olajokkal társítva kenőcsök és masszázsolajok alkotórészeként, de vigyázni kell arra, hogy az illóolaj vagy az illóolajos készítmény ne kerüljön a szembe. Az eukaliptusz alkalmazásánál ügyelnünk kell arra, hogy gyermekeknél legalább 5 éves korig ellenjavallt alkalmazásuk az orrban ill. az orr környékén.

Az eukaliptuszolaj a fentiek mellett fontos alkotórésze lehet a fog- és szájápoló készítményeknek is. A légúti fertőzések kezelésének és terjedésének megakadályozása mellett különböző kenőcsökben, bedörzsölőszerekben, masszázs- és fürdőolajokban, mozgásszervi betegségek és sportsérülések (izomfájdalmak, zúzódás, rándulás stb.) kezelésére alkalmas készítmények (pl. masszázs- és fürdőolajok, fürdősók) alkotórészeként is felhasználható.

Mindezek mellett frissítő, hangulatjavító és a figyelem összpontosítását elősegítő légtérillatosító keverékek összetevőjeként is használhatjuk az eukaliptusz illóolaját.
A tasmániai eukaliptusz illóolaja enyhén toxikus, nem irritáló, nem érzékenyítő és nem fototoxikus.

Fahéj

A kéregolaj főbb hatásai: antimikrobiális, fertőtlenítő (fahéjaldehid), parazita és vírusellenes, bőrvörösítő, gyulladásgátló, általános tonizáló és bélmotilitást(bélmozgást) serkentő. A fahéjolaj alkalmazásának legfontosabb területei a hűléses megbetegedések, légúti fertőzések és szájüregi gyulladások, melyeknél megfázás elleni cseppek és szájüregi öblögetők, valamint inhalálószerek alkotórészeként kerül felhasználásra. Emésztőrendszeri panaszok (étvágytalanság, puffadás stb.) kezelésében aromás- és gyomorerősítő, valamint szélhajtó-görcsoldó kivonatok (Tinctura aromatica, Gutta carminativa, Gutta stomachica – FoNo VI.) hatóanyagaként hasznosítják. Fertőzések (hüvely-, húgyúti- és lázzal járó trópusi) kezelésénél fontos antimikrobiális hatású alkotórészül szolgál különböző összetett készítményekben, melyeket orvosi javaslatra használnak. Legyengült állapotok, depresszió esetén hangulatjavító illóolajkeverékek alkotórészeként aromalámpából elpárologtatva használható, de roboráló hatású készítmények (pl. Tinctura chinae composita – FoNO VI.) összetevőjeként is felhasználják. A fahéjkéreg illóolaj nem toxikus, közepesen irritáló, nyálkahártya irritáló, erősen érzékenyítő, nem fototoxikus. Az olaj erős érzékenyítő hatásáért a fahéjaldehid a felelős, amit a limonén és az eugenol tompít.

Rozmaring

Az olaj hatásai közül a nyákoldó, epehajtó, görcsoldó (epeutakban és a vékonybélben), bőrvörösítő (a bőr és a bőr alatti szövetek vérkeringését fokozó, bőrhőmérsékletet emelő), antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és izomlazító hatások emelendők ki. Belsőleg, orvosi javaslatra főként epebántalmak és emésztési zavarok kezelésére alkalmas összetételek (illóolajokat tartalmazó cseppek), ill. különböző roboráló hatású szeszes kivonatok alkotórészeként használják. Külsőleges alkalmazásának egyik területeként a légzéskönnyítés említhető meg, mely célra más illóolajokkal együtt kenőcsök hatóanyagaként hasznosítják. Alkalmazásának legfontosabb területeként a mozgásszervi megbetegedések (reumás eredetű kórfolyamatok, krónikus izületi gyulladások, izom- és idegfájdalmak) és sportsérülések említhetők meg, melyek kezelésére a rozmaring illóolajat (is) tartalmazó masszázs- és fürdőolajok, bedörzsölőszerek, valamint krémek, kenőcsök és tapaszok használhatók jó eredménnyel. A rozmaring illóolajat tartalmazó készítményeknek fontos szerepük lehet az alsó végtag keringési zavarainak megszüntetésében is, és hatékonyan alkalmazhatók sportolás előtt az izmok bemelegítésre. Más illóolajokkal és növényi kivonatokkal együtt fontos alkotórésze lehet például az akne és egyéb bőrbántalmak kezelésére szánt készítményeknek, valamint az alacsony vérnyomás kezelését célzó fürdőolajoknak és -sóknak, ill. menstruációs zavarok (pl. amenorrhoea, dysmenorrhoea) kezelésére alkalmas összetételeknek. A rozmaringolaj nem toxikus, nagyon enyhén irritáló, nem érzékenyítő, nem fototoxikus.

Kámfor tartalma miatt biztonsági okokból epilepsziásoknál, várandósoknál, valamint kisgyermekeknél nem ajánlják a rozmaringolaj használatát, de ez nem jelenti azt, hogy a rozmaringolajat kis mennyiségben tartalmazó masszázs vagy fürdőolajok (1-2% össz-illóolajtartalommal) alkalomszerűen sem használhatók.

Rózsafa

Minden bőrtípusra ajánlott különösen érett, érzékeny bőrre, valamint a száraz és sérült bőr kezelésére. Lemosókba, krémekbe tehetjük horzsolások, hegek gyógyulását gyorsítja. Fájdalomcsillapító hatása miatt a rózsafa olaj segít a fejfájás, izomfájdalmak enyhítésében. Nyugtató és stimuláló hatása és a gazdag antiszeptikus és antibakteriális tulajdonságai miatt a rózsafa olaj a bőrápoló termékek fontos összetevője. Emellet az illatszergyárásban a dezodorok kedvelt összetevője.

Lelki hatásait tekintve: Kiegyensúlyozó, harmonizáló, antidepresszáns, afrodiziákus, stimuláló, stresszoldó, A rózsafa olaj nem érzékenyít és nincs fototoxikus hatása.

Levendula

Az érvényben lévő VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos valódi levendula olaj nyugtató, ellazulást elősegítő, vérnyomáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antimikrobiális főbb hatásokkal rendelkezik. Alkalmazásának egyik kiemelt fontosságú területe az alvászavarok, szorongás és az idegesség kezelése, melyeknél aromalámpából elpárologtatva, vagy alvópárnák, masszázs- és fürdőolajok, ill. fürdősók alkotórészeként kerülhet felhasználásra. Antimikrobiális tulajdonságának köszönhetően sebgyógyulások elősegítésére, fertőzéses bőrbántalmak és lábszárfekély, valamint rovarcsípések okozta viszketés kezelésére bőrápoló készítmények alkotórészeként alkalmazzák. A levendulaolajat tartalmazó bőrápoló készítmények kisbabáknál is biztonságosan használhatók. A levendulaolaj alkamazásának ugyancsak fontos területeként említhető meg a reumás, neuralgiás és egyéb krónikus fájdalmak kezelése, melyeknél elsősorban masszázs- és fürdőolajok, bedörzsölőszerek és kenőcsök alkotórészeként használatos. A fájdalom mérséklődését a fent említett készítményeknél az ellazulást elősegítő hatásnak tulajdonítják. A valódi levendula illóolajából különböző kozmetikai készítményeket (parfümök) és levegőillatosítókat is előállítanak. A valódi levendulaolaj nem toxikus, nagyon enyhén irritáló, nem érzékenyítő, nem fototoxikus.