FDM terápia

Mi az FDM?

Az FDM egy sikeres fájdalomcsillapító hatással bíró manuálterápiás eljárás.

FDM szó jelentése Fascia Disztorziós Modell.

A fascia az a kötőszövetes lemez, amely beborítja az egész testünket. Úgy kell elképzelni, mint a csirkének azt a fehér hártyáját, amit levágunk. Összeköti a csontokat, belső szerveket, ínakat, szalagokat, tulajdonképpen mindent mindennel. Fascia megtalálható az izmokban, belső szervekben, hasüregben, idegrendszerben, érhálózatban, vázrendszerben, egyszóval mindenhol jelen van.

Míg pár éve, évtizede az egészségtudomány szinte csak az izmok és egyes izomcsoportok működésére fókuszált, mára egyre többen vizsgálják a fascia szerepét, funkcióját, működését és azt, hogy az egyes izmok/izomcsoportok hogyan dolgoznak együtt, összességében milyen hatást gyakorolnak a testre.

Ha a fasciát említjük, akkor úgynevezett láncolatokban kell gondolkozni:

  • ha egészséges, akkor olyan, mint egy harisnya: akadálymentes mozgást biztosít az általa összefogott dolgoknak (pl. izmok, csontok stb.),
  • ha viszont valamilyen formában „sérült”, akkor feszes és korlátozni fog minket a mozgásban, ami előbb-utóbb fájdalom kialakulásához fog vezetni.

A módszer kitalálója Stephen Typaldos, oszteopata orvos, aki a páciensei megfigyelésével dolgozta ki a koncepciót.

Kezelés menete

A kezelést egy betegvizsgálat előzi meg, aminek a fő célja, hogy megtaláljuk és újból kiprovokáljuk a páciens fájdalmát, majd ez alapján választjuk ki, hogy milyen technikát fogunk alkalmazni.

Az esetek nagy részében a terapeuta a kezével dolgozik, de időnként szükségesek lehetnek olyan eszközök is mint például köpöly, fascia “kés”. A holisztikus szemléletnek köszönhetően a terápia összeköthető triggerpont terápiával, manuálterápiával.

A kezelés szinte kivétel nélkül fájdalmas, de ez az átmeneti fájdalom megéri, hiszen ezen területek oldásával megszüntethetjük az állandó fájdalmat és a mozgásbeszűkülést. Lehetnek kellemetlen mellékhatásai, mint például beduzzad, vagy elszíneződik az a terület, amelyet kezeltünk, de ezek pár napon belül oldódnak, elmúlnak.

Kinek ajánlott az FDM terápia?

Az FDM mindenkinek ajánlott, akinek valamilyen mozgásszervi panasza, fájdalma van. FDM sem okkezelő, de egy nagyon jó terápiás eszköz a sok közül, amivel gyors és látványos eredményeket tudunk elérni akár már az első kezelés alkalmával is.