Dorn terápia/Breuss masszázs

 

A Dorn terápia egy manuálisan végzett ízületi korrekciós technika, melynek célja a fiziológiás helyzetek visszaállítása. A Dorndorn-terapia terápia egy hatásos kezelés fájdalmaknál, zsibbadásnál, aszimmetrikus testi reakcióknál, amelyek lehetnek akutak és krónikusak. Ezen kívül a terápia alkalmas egyéb más megbetegedések kezelésére is, melyek direkt vagy indirekt úton kapcsolatban állnak a gerinccel.

A Dorn terápia alapszemlélete abból a feltételezésből indul ki, hogy a gerinc területén megjelenő panaszok zöme visszavezethető az alsó végtagokra, s azok hosszbeli eltéréseire. A Dorn terápiával való kezelés során lehetőségünk van az ízületek korrekciójára, az izomzat lazítására, a gerinc mellett futó meridiánok (energia pályák) kezelésére, a csigolyákhoz tartozó belső szerv ideg-, és energia ellátásának javítására, sőt befolyásolható a pszichés működés is.

A végtaghossz különbség miatt károsodások jöhetnek létre az izmokban, az ízületekben, a szalagrendszerben, az idegrendszerben, a belső szervek működésében, és a meridiánok mentén az energia áramlásban is, emiatt kóros irányba változhat a test statikája és struktúrája.

Mozgásszervi, belső szervi és pszichés megbetegedések hátterében nagyon sokszor találunk a gerinc területére korlátozódó elváltozásokat, un. blokádokat, melyek a csigolyák egymáshoz viszonyított szabad mozgását akadályozzák és a környező izmok működését változtatják. Minden csigolyához tartozik egy-egy belső szerv, szervi-, illetve pszichés működés. Megváltozott testtartás megbontja testünk központi pillérének nevezett csigolyaoszlop (gerinc) egyensúlyát. Következményei 3 irányban fejthetik ki hatásukat.

A mozgás szervrendszer területén mozgásbeszűkülés, izomfájdalmak, miofasciális csomók, un. Trigger pontok alakulnak ki. A csigolyával kapcsolatban álló szerv működése romlik, amely bizonyos idő eltelte után az adott szerv területén negatív tünetekben nyilvánul meg: pl. fülzúgás, látászavarok, gyakori megfázás, gyomorégés stb. , végső sorban pedig pszichés tünetek kialakulásához is vezetnek.

A Dorn módszerrel ezeket az irányokat egyszerre próbáljuk megragadni, kezelni a strukturális viszonyok rendezésén, helyreállításán keresztül. Részben ebben rejlik a módszer hatékonysága is.

Mi a Breuss masszázs?

A “Dorn és Breuss” kifejezés kettő különböző terápiát foglal magában. Az egyik – Dorn – egy manuális ízületi korrekciós technika, a másik – Breuss – pedig egy lazító, lágy, porckorong regeneráló masszázs.

 A Dorn terápiánál végzett korrekciók előtt és után egyaránt jól alkalmazható a Breuss masszázs, amely segíti ellazítani az izmokat, csökkenti a fájdalmakat, és felgyorsítja a regenerációt.

Ez a modern masszázs terápia, mely könnyed és lágy fogások segítségével képes a lehető legnagyobb mértékű ellazulást biztosítani, regenerálni, és megújítani szervezetünket.

Hatására a hátizomzat ellazul a gerincoszlop nyújtásával a porckorongok terhelése csökken. Az alkalmazott olaj és a masszázs fogásai segítségével segítjük a porckorongok regenerációját. A rugalmatlan porckorongok rugalmasabbakká válnak.

Erős fájdalom vagy feszes hátizomzat esetén a Dorn-terápia után alkalmazott Breuss- masszázs kiváló lehetőség az eredményesebb kezelés érdekében.

 Kezelés menete:

Első lépésben az esetleges ferdeség/aszimmetria okát tárjuk fel: a gerinc bázisának tekintett medencét és keresztcsontot álló testhelyzetben vizsgáljuk, szükség esetén vízszintes síkba korrigáljuk. Amíg a lábak különböző hosszúságúak, az a medencét elferdíti, ha pedig a medence – mint alap – bármely oldalra lejt, arra a gerincoszlop – mint felépítmény – nem képes megfelelően támaszkodni. A torzió oka sokszor a hosszan tartó ülés során szerzett csípőízületi szubluxáció: a combcsont feje nincs optimális pozícióban az ízületi vápában (acetabulumban). Akkor lehet egyenes a gerincoszlop, ha statikailag pontos az alapozás.

Második lépésben a gerincoszlopot lentről felfelé haladva, minden egyes csigolyát megvizsgálunk, felső végtagot, ahol blokkot észlelünk ott korrekciót végzünk el. A páciens aktív résztvevője a terápiának, hiszen a blokkok oldásában a terapeutával együtt aktív mozdulatokat tesz. Kiegészíthető a kezelés izomlazító Breuss-masszázzsal.

Harmadik lépésben megtanítjuk az önállóan is végezhető gyakorlatokat, melynek segítségével megelőzhetők a nyaki, a mellkasi vagy ágyéki régiók egyenetlen terheléséből fakadó degeneratív elváltozások.

Kezelés után ajánlott sok folyadékot, gyógyteát fogyasztani, 2-3 napig kerülni az erőfeszítést, egyoldalú megterhelést.

A páciens már az első Dorn kezelés után érezheti a pozitív változást panaszainak csökkenésével.

 Előnyei:

  • nem igényel gyógyszeres kezelést

  • hetente egy kezelés

  • az egy órás terápiát általában 1-3 alkalommal kell végezni a hatékony javulás eléréséig!