Cellulit kezelés

cellulitisz_masszazs2

Mi a NARANCSBŐR (CELLULIT) és az okai?

Zsír-anyagcserezavar a kötőszövetben. A lelassult vénás és nyirokkeringés helyi vérellátási zavarokat okoz. Nyirokpangást, bomlástermékek felhalmozódását idézi elő az irhában és bőraljában. A keringés lelassulása a szövetek oxigénhiánya, bomlástermékek felhalmozódása, okozza a bőr alatti zsírszövet egyenetlen eloszlását, zsírból-vízből álló kocsonyaszerű csomók felhalmozódását a bőr kötőszövetében, ami létre hozza a “karfiolos” bőrképletet.

A zsírszövet sejtjeinek térfogata folyamatosan változik, aszerint, hogy mennyi zsiradékot raktároz, vagyis mennyit eszünk. Térfogatukat a zsír mennyiségén kívül vízmegkötő képességük is befolyásolja.

Akkor beszélünk narancsbőrről vagy cellulitról, amikor megváltozik az irha és bőralja lazarostos kötőszövetének sejt közötti állománya, a kötőszövetek megnyúlnak, a zsírsejtek bab alakúvá válnak eldeformálódnak a méreganyagok is elraktározódnak bennük és a megnyúlt, ramaty állapotban lévő rostokra is rárakódnak. Amikor a zsírlerakódás miatt a kötőszöveti rostok meggyengülnek, akár el is szakadnak már nem képesek tartást adni a felfúvódott zsírsejteknek, így azok összecsomósodnak, és narancshéjszerű kidomborodást hoznak létre a külső hámréteg felé.

Azokon a területeken, ahol cellulit található, rossz a bőr szöveteinek a vér és-nyirokkeringése, ezáltal lassabb az anyagcseréje. A cellulitos bőr ezért általában tapintásra is hidegebb. Mindezek eredményeként a bőr felszíne egy érett narancshéjhoz kezd hasonlítani.

A bőr állagának megváltozása nemcsak esztétikai kérdés. Keletkezése mögött sokszor a szervezet hormonális egyensúlyának felborulása, helytelen táplálkozási szokások (sok cukor, finomított élelmiszer, adalékanyagok) kevés folyadékfogyasztás áll.

A legtöbb betegség, túlsúly kialakulása, narancsbőr problémák jó részének hátterében a túlsavasodás áll. Létrejöhet helytelen táplálkozás, mozgáshiány, dohányzás, stressz következtében. Ezek nátriumfelesleget okoznak, amely folyadék-felhalmozódáshoz vezet a sejtszövetekben, és ezzel pangást okoz. Ha szervezetünkben túlsúlyba kerül a sav, az egyébként gombostűfejnyi zsírsejtek akár babszem nagyságúra is duzzadhatnak. A sejtekben és a sejtek között felgyülemlik a sejtfolyadék, mely sok savat tartalmaz, és megtámadja a sejteket. A nyirokpangás kialakulásával megreked a szöveti folyadék és a zsírsejtekben lerakódik a salakanyag. Cellulit esetén ez a folyamat látható a bőrön. A máj, a vesék rossz működése, nem megfelelő étkezés, kevés folyadékfelvétel, mozgáshiány, renyhe emésztés, ill. székrekedés, rossz vérkeringés okából.

A cellulit masszázs elősegíti, hogy a felhalmozódott nyirok, salakanyaggal együtt a nyirokcsomókon keresztül a véráramba jusson és kiürüljön, így megszabadítva a zsírsejteket a méreganyagtól. Valamint ez a masszázs hihetetlen módon meggyorsítja az anyagcsere folyamatokat a vérkeringést, és a szövetek frissítését a szervezetben. Elősegíti az új kollagén termelést, ami a szövetek feszesítését fokozza. Természetesen speciális krémekkel fokozzuk a hatást.

Mindemellett elengedhetetlen a napi 2-3 liter folyadék fogyasztása, hogy a felszabadult salakanyagok távozását elősegítsük.

A rendszeres testmozgás, legalább heti 2-3 alkalommal.

A megfelelő táplálkozás, diéta. Együnk sok gyümölcsöt, zöldséget, fehérjében gazdag élelmiszereket, például sovány húsokat, tengeri halakat, magas rosttartalmú ételeket, mint a teljes kiőrlésű gabonafélék. (korpa, lenmag, zab)

Kerüljük a fehér lisztet, cukrot, sót, tartósítószereket, mesterséges adalékanyagokat tartalmazó élelmiszereket, kész, félkész ételeket. A kávét, az alkoholt a dohányzást.

Érdemes időnként méregtelenítő kúrát is végezni, váltó zuhany, luffa szivaccsal való ledörzsölés is nagyon hatékony.